13 Mayıs 2009 Çarşamba

Zeynel Nihadioğlu ile röportaj


Zeynel Nihadioğlu Tersane İşçileri Birliği Derneği(Tib-Der) Başkanı
Tib-Der paydaşlarımızdan biri. Hakan ve ben(Çiğdem) Zeynel Beyle buluştuk ve konuyla ilgili bi görüşme gerçekleştirdik. Önceden belirlediğimiz bazı başlık ve sorular vardı. Derneğin bu konularla ilgili adım ve sorumluluklarını konuştuk. Burada aktaracaklarım tamamen Zeynel Bey'in kendi ifadeleri.


  1. Güvenlik önlemleri : Kazalara sebebiyet veren; güvenlik önlemlerinin alınmayışı, sorun aslında bu noktadan başlıyor. Evet güvenlik önlemleri alınmalıdır fakat kim tarafından. Asıl işveren güvenlik önlemlerinden sorumlu olanların taşeron firmalar olduğunu savunuyor. Taşeron firmalar topu asıl işverene atıyor çünkü güvenlik maliyetini üstlenmekten kaçıyorlar. Zeynel Bey kazadan meydana gelen ölümleri cinayet olarak değerlendiriyor. ona göre asıl sorumlu, suçlu, güvenlik önlemlerini alması gereken ana firmalar. Kusurun işverende olduğu görüşünde. Acilen alınması gereken önlemler ; donanımların(eldiven, baret vs.) AB standartlarına uygun hale getirilmesi, araç ve gereçlerin yenilenmesi, elektrik akımının düzenlenmesi, kabloların nizami şekilde borulardan geçirilmesi.. Bu liste epey uzun. Alınması gerek pek çok önlem var.

  2. İşçi eğitimi: Bu seçenek kendi başına bir çözüm oluşturmuyor. Üstelik ölen işçilerin %95 gibi büyük bir kısmı kalifiye eleman. Devletin de bu seçenek üzerinde yoğunlaştığı söylenemez.

  3. Kan parası: Ölen işçilerin ailelerine verilen sus payı. Mağdur ailelerin düşünceleri şu şekilde: Tersaneyi mahkemeye verirse dava uzun sürecek, patronlar yargılanmayacak , bu konuda açılan davaların cezası hafif kaldı, üstelik paraya ihtiyaç var ve bu durumda en iyi seçenek parayı alıp olayı kapatmak gibi gözüküyor.

  4. Ziyaretçi kartı: Ziyaretçi kartıyla işçi çalıştırıldığı gibi kartsız da işçi çalıştırılmaktadır.

  5. Meclis Araştırma Komisyonu Görüşmeleri : Görüşmelerden çıkan raporda tersanelerde müfettişlerin bulunması gerektiği belirtildi. Bu konudaki Zeynel Bey'in bir örneği oldu. "İş müfettişleri gemiye çıkan merdivenin korumalıksız olduğunu bildirmedi ve o merdivenden düşen bir işçi hayatını kaybetti ".

  6. Yasalar : 4857 nolu kanunun 2.maddesi der ki "asıl iş başkalarına devredilemez" fakat burda asıl iş taşeronlara devredilmiş durumda. En temeldeki sorun bu gibi gözüküyor. Temelden yasalara aykırı bi durum ortaya çıkmış. Bir diğer konu tersanelerin ruhsatsız oluşu. Sermaye geliri büyük olduğu için tersanelere ruhsat verilmesine dair yeni düzenlemeler yapıldı. Zeynel Bey'in ifadesiyle "Devlet sermayeden yana oldu".

Başlıklar bu şekilde; devamı ve detaylar ayrıntılı raporda olucak.


Çiğdem..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder