21 Mart 2009 Cumartesi

Cingeneler ile Sozlu Tarih Calismasi...


"Kuştepe Çingeneleri ile Sözlü Tarih"

Çingene toplumunda, geçmiş kuşakların deneyimlerini yeni kuşaklara aktaramaması ve toplumun geneliyle paylaşamaması önemli bir sosyal problemdir. Bu konu, Çingene olmayan halkın, Çingene toplumu hakkındaki düşünceleri ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin, normal bir birey çocuklarına kendi içinde bulunduğu kültürü, geçmiş yoluyla anlatarak; çocuklarına hem örnek teşkil eder, hem de kültür aktarımını doğrudan sağlamış olur. Böylece, toplum içinde yaşayan bireylerin, topluma adaptasyonu sağlanmış olur. Ayrıca, kendisinin dahil olduğu ve yaşadığı toplum hakkında da bilgi sahibi olmasına katkıda bulunulur.

Romanlar, kapalı topluluk oldukları için, yaşadıkları deneyimleri toplumun diğer kesimiyle paylaşamamaktadır.
Diğer bir neden ise, Çingene kimliği toplumun geneli tarafından sorunlu bir şekilde anlaşıldığı için, bu topluma ait bireyler kimliklerini ve kimliklerine ait olarak, yaşadıkları deneyimleri ört bas etme eğilimine başvurmuşlardır. Bu durum, kuşaklar arası devamlılığı engellemektedir. Normal koşullarda, sözlü kültür ürünleri yoluyla bir kuşaktan diğerine aktarılması gereken toplumsal deneyimler, gereğince aktarılamamaktadır.

Biz bu konunun çözümü için, kendini ifade etme olanağı bulamamış toplumsal grupların tarihsel deneyimlerini açığa çıkarmak için kullanılan bir yöntem olan “Sözlü Tarih” çalışmasını kullanacağız. Çalışmamızı bir pilot bölge örneği ile temellendirmek istiyoruz. Kuştepe Mahallesi bu anlamda kuşaklar arası deneyim aktarımını sözlü tarih çalışmasıyla gerçekleştirebilecek pilot bir çalışma ile oldukça uygun bir bölge teşkil etmekte.

Kuştepe Mahallesi'nde yaşamakta olan farklı Çingene gruplar içinden biri kadın, biri erkek olamak üzere ikişer kişi seçerek, toplam 6 tane sözlü tarih çalışması gerçekleştireceğiz. Görüşüceğimiz kişilerin, söz konusu grupların en eski deneyimlerini aktaracak şekilde, orta yaş üstü
bireylerden seçilmesine özen göstereceğiz. Kaynak kişiler Kuştepe'de yaşayan; Çiçekçi, Gönenli, ve Vefalı Çingene gruplarından olacak. Yapılan görüşmelerin sonucunda ulaşılan güncel ve kişisel malzemenin, hem Kuştepe' de yaşayan genç Çingeneler'e hem de toplumun diğer kesimlerine sunumu gerçekleştireceğiz

Belce Akdoğan
Cem Sarı
Mehmet Demizsöz
Tuğçe Karakuzulu

1 yorum:

  1. merhaba,
    çalışmanızla ilgili yazıları ilgiyle okudum...
    Çingene toplumuna ve kültürüne emek değer veren biri olarak sevinç duydum...
    Emeğinize ve elinize sağlık...
    Sevinçle kalın...
    Kemal Vural Tarlan
    not: bu arada yukardaki fotoğraf bana ait bir köşesine ismimi eklerseniz memnun olurum...
    kemalvural.tarlan@gmail.com

    YanıtlaSil